top of page

Μουσικό από..θεμα | Εκπομπή 06 | Διαφημίσεις

 • Εισαγωγή

Μαξ στο Μέγκα https://www.youtube.com/watch?v=c2hxb39YTTU

Η σημερινή εκπομπή έχει ως θέμα τη διαφήμιση και ότι αυτή συνεπάγεται. Θα κάνουμε μια αναδρομή στη διαφήμιση. Επίσης θα ακούσουμε διαφημίσεις που σημάδεψαν τα παιδικά και όχι μόνο χρόνια μας, θα κρίνουμε διαφημίσεις που μας πειράξανε και μέσα σε όλα αυτά θα προσπαθήσουμε να αναλύσουμε γιατί οι διαφημίσεις συνεχίζουν ακόμα και σήμερα να βρίσκονται παντού, στην τηλεόραση, σε μεγάλες πινακίδες στους δρόμους, σε όλο το διαδίκτυο, στο ραδιόφωνο, στις εφημερίδες, στους χώρους εργασίας, σε όλα τα καταστήματα, στις καφετέριες σε όλη μας πραγματικά τη ζωή καθορίζοντας την ίδια μας τη ζωή και διαμορφώνοντας και δημιουργώντας τις ανάγκες μας εντός εισαγωγικών.


The Slits "Spend, Spend, Spend (https://www.youtube.com/watch?v=vKvmn44xSCk)

 • Ορισμοί διαφήμισης

Ι.Μ. Παναγιωτόπουλος, Ο σύγχρονος άνθρωπος, Οι εκδόσεις των φίλων, Αθήνα 21977, σελ. 70-71

(…) Η διαφήμιση είναι πολιτική, κοινωνική, εμπορική. Είναι το σκληρό σφυροκόπημα που επιδιώκει να επιβάλει ένα προϊόν, οποιασδήποτε μορφής. Αυτό το προϊόν μπορεί να είναι μια πίστη, μια κοινωνική οργάνωση, ένα πολιτικό καθεστώς ή ένα είδος της καθημερινής χρήσης. Όλοι οι τρόποι επικοινωνίας έχουν επιστρατευτεί, για να υπηρετήσουν την προπαγάνδα (…).

(…) θύμα αυτής της μηχανορραφίας, ο άνθρωπος της εποχής είναι υποχρεωμένος, ακόμα και για τη διάσωση της ατομικής του αξιοπρέπειας, ν’ ανανεώνει τα ατομικά μέσα μεταφοράς του, τα έπιπλά του, τα σκεύη του, ν’ αλλάζει τρόπο ζωής, να γίνεται άλλος. Αυτές οι μεταμορφώσεις απαιτούν πρόσθετες δαπάνες. Και οι δαπάνες πρόσθετο μόχθο. Και ο πρόσθετος μόχθος, προσανατολισμένος προς υλικά αποχτήματα, περιορίζει ολοένα και περισσότερο τον ελάχιστο χρόνο της προσωπικής ζωής (…).

(…) Η διαφήμιση και η προπαγάνδα στηρίζονται στην επανάληψη: το ίδιο πράγμα κι ολοένα το ίδιο πράγμα, όπου σταθείς κι όπου βρεθείς, με κάθε τρόπο και με κάθε μορφή, ίσαμε που να απηυδήσεις και να παραδοθείς απροστάτευτος. Και καλά όταν πρόκειται για ένα σαπούνι ή για ένα πακέτο τσιγάρα ή για ένα μπουκάλι κρασί. Μα και για τα πιο ακριβά και για τα πιο βαθιά και για τα πιο αναπαλλοτρίωτα του ανθρώπου; Με το δαίμονα ετούτο κι η πειθώ καταντάει ψυχικός καταναγκασμός, μια τοξίνωση, ένα φοβερό υποκατάστατο πνευματικής ενέργειας, όχι μια έκφραση πληρότητας κι ευφορίας. κι επιτέλους… είναι ολοφάνερο, πως μια λέξη που μας τη λένε και την ξαναλένε χάνει πια το ζεστό της περιεχόμενο, χάνει το ειδικό της βάρος. Και δεν υπάρχει πράγμα πιο αξιολύπητο από τον άδειο και κούφιο λόγο, που δεν πέφτει στην ψυχή και στο νου σαν τη φλόγα, που περνάει από μέσα μας χωρίς αντίλαλο και χωρίς αντιστάθμισμα.


Σωκράτης Μάλαμας - Θίασος 

Η διαφήμιση - λέει ο Umberto Eco - συνέβαλε στο να κάνει και τον φτωχό να θεωρεί ότι έχει το δικαίωμα να θέλει όσα κάποτε είχαν μόνο οι πλούσιοι και έτσι τον έμαθε να τα διεκδικεί και να αγωνίζεται γι’ αυτά. Από το σημείο αυτό ξεκινάει η δύναμή της και γι’ αυτό θεωρήθηκε κινητήριος μοχλός της οικονομίας του ελεύθερου ανταγωνισμού: Αυξάνοντας τη κατανάλωση συμβάλλει στο να διακινείται το χρήμα [...] Εν τούτοις και ο πιο καλοπροαίρετος πολίτης ξέρει ότι ακριβώς επειδή η διαφήμιση συνδέεται με το χρήμα δεν έχει ηθικά διλήμματα. Δεν απασχολεί τις διαφημιστικές εταιρείες αν η υπερκατανάλωση εξαντλεί τους ανθρώπους και το περιβάλλον και δεν έχει ενδοιασμούς στο να προβάλει ένα επικίνδυνο προϊόν ή να εξαπατήσει και να παραπλανήσει το κοινό. Πολλές φορές μάλιστα έχουν απαγγελθεί κατηγορίες σε διαφημιστικές εταιρείες για παραπλανητικές και επικίνδυνες διαφημίσεις, ιδίως όταν αυτές απευθύνονται σε άτομα που έχουν περιορισμένες γνώσεις […] Η διαφημιστική προπαγάνδα χρησιμοποιεί τηλεόραση, ραδιόφωνο, διαδίκτυο, κάθε χώρο και κάθε εκδήλωση πολιτιστική και αθλητική για να προβάλλει τα μηνύματά της. Για να πετύχουν το στόχο τους τα επιτελεία των διαφημιστικών εταιρειών - είτε κάνουν εμπορική, είτε πολιτική, είτε κοινωνική διαφήμιση - αξιοποιούν όλα τα καλλιτεχνικά μέσα και όλα τα μέσα πειθούς


Βασίλης Παπακωνσταντίνου - Τα χάλια μου

 • Ιστορική αναδρομή διαφήμισης (part 1)

Στην Αρχαία Ελλάδα µέχρι τον 6ο αιώνα η διαφήµιση ξεκινάει µε τους κήρυκες - ντελάληδες έχοντας τη µορφή της ανακοίνωσης µιάς προφορικής αγγελίας . Παράλληλα µε την προφορική διάδοση των πληροφοριών είναι χαρακτηριστικό ότι διασώθηκαν στα ερείπια αρχαίων πόλεων π.χ. σε τοίχους σπιτιών της Ποµπηίας ή της αρχαίας Βαβυλώνας ανακοινώσεις για θεατρικές παραστάσεις, αγώνες ή µονοµαχίες.

Όταν άρχισε το εµπόριο άρχισε και ο ανταγωνισµός. Από τη στιγµή που άρχισε ο ανταγωνισµός, άρχισε και η διαφήµιση στη σημερινή της μορφή.

Στα τέλη του 15ου αιώνα (1478), εµφανίζεται η πρώτη γραπτή διαφήµιση από έναν Άγγλο εκδότη, γραµµένη στο χέρι, η οποία αναφερόταν στην έκδοση ενός εκκλησιαστικού βιβλίου για πώληση. Τον ίδιο αιώνα το 1492 εµφανίζεται η πρώτη τοιχοκολληµένη αφίσα, πολύχρωµη, που αφιερώθηκε σε θρησκευτική γιορτή στη γαλλική πόλη Reims (Benoit, 1995: 392).

Η ανακάλυψη της τυπογραφίας µε τον Γουτεµβέργιο το 1438 έδωσε ώθηση, ώστε να χρησιµοποιηθούν κινητά στοιχεία για την ανάπτυξη µέσων, όπως διαφηµιστικοί πίνακες (poster), διαφηµιστικά φυλλάδια, αγγελίες εφηµερίδων. Η λέξη διαφήµιση χρησιµοποιήθηκε ως λέξη για πρώτη φορά τον 17ο αιώνα (1655) από εκδότες βιβλίων ως επικεφαλίδα για τις ανακοινώσεις τους).

Η πρώτη διαφήµιση σε εφηµερίδα στην Αγγλία για προώθηση καταναλωτικού προϊόντος αναφερόταν στον καφέ στη Public Adviser στις 26.5.1657. Η δε εµφάνιση των περιοδικών δίνει ιδιαίτερη ώθηση στη διαφήµιση. Ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα είναι η πινελιά της Τέχνης στις διαφηµιστικές αφίσες. Για παράδειγµα τον 18ο αιώνα παριζιάνος αρωµατοποιός δανείστηκε έργο τέχνης του Boucher για να προωθήσει τα αρώµατά του.

Από το 1898 υπάρχουν κινηµατογραφικές ταινίες διαφηµιστικές, όπως για τους σιδηρόδροµους ή τις µουστάρδες. Το 1930 αρχίζει να αλλάζει µορφή εξαιτίας της αλλαγής του πνεύµατος της διαφηµιστικής διαδικασίας: αντί της γνωστοποίησης ενός προϊόντος τονίζεται η αναγκαιότητα απόκτησής του. Εποµένως, αρχίζει η κυριαρχία της εµπορικής διαφήµισης.


Ρόδες & Ελευθερία Αρβανιτάκη - Φοβάμαι (https://youtu.be/EoV05B2JwGk) 

Συγκίνηση, φόβος κι αυτοεκτίμηση

βλέποντας νέους ζωγράφους να ξεπηδούν απ’ τη διαφήμιση


 • Ιστορική αναδρομή διαφήμισης (part 2)

Τον 19ο αιώνα σηµειώνεται ραγδαία ανάπτυξη της διαφήµισης ως αποτέλεσµα της βιοµηχανικής επανάστασης. Η εµφάνιση άλλων µορφών προώθησης των προϊόντων, όπως οι τοιχοκολληµένες γιγαντοανακοινώσεις (γιγαντοαφίσες), διαφηµιστικά φύλλα που πετιούνται στον αέρα δίνουν νέα πνοή στη διαφήµιση. Η ανάπτυξη, ωστόσο, των Ηλεκτρονικών Μέσων Μαζικής Επικοινωνίας, κατά τον 20ο αιώνα, είναι αυτή που έδωσε σηµαντική και καθοριστική θέση στη διαφήµιση µε την εµφάνιση του ραδιοφώνου στις αρχές του 20ου αιώνα και στα µέσα του ίδιου αιώνα µε την εµφάνιση της τηλεόρασης.

Το 1948 έκαναν την εμφάνιση τους στην Ελλάδα οι πρώτες ραδιοφωνικές διαφημίσεις.

Τη δεκαετία του ‘50 διαφημίζονται κυρίως καλλωπιστικά προϊόντα, ρούχα, κινηματογραφικές ταινίες και είδη καθαριότητας, όπως καθαριστικά και απορρυπαντικά.

Τη δεκαετία του '60 οι εταιρίες άρχισαν να βλέπουν τη διαφήμιση περισσότερο ως επένδυση και λιγότερο ως δαπάνη. Η πρώτη διαφημιστική φωτογραφία, οι πρώτες έγχρωμες καταχωρίσεις, η πρώτη γιγαντοαφίσα τοίχου αλλά και η απαρχή της παρουσίας της τηλεόρασης ως διαφημιστικό μέσο είναι πλέον γεγονός.

Η πρώτη τηλεοπτική διαφήμιση μεταδόθηκε στις ΗΠΑ το 1941 πριν από ένα ματς μπέιζμπολ και είχε διάρκεια 20 δευτερολέπτων. Διαφημιζόμενος; Τα ρολόγια χειρός Bulova!

Όσον αφορά την Ελλάδα, η πρώτη τηλεοπτική διαφήμιση κάνει την εμφάνιση της το 1978, από το Νουνου (η διαφήμιση είναι από το Βλάχας όχι Νουνού) εβαπορέ.


Τρεξε τρεξε μικρούλη: https://youtu.be/J_wCf4_TbQE

Active Member - Πρεμιερα (https://youtu.be/3zMrvAIr-cE)

πες μου για αυτό τον κόσμο που όπως λες δεν αλλάζει.

Κάντο μου σήριαλ, διαφήμιση και ειδήσεις


 • Διαφημίσεις και παιδιά - μελλοντικοί καταναλωτές (part 1)

Αν για τους ενηλίκους οι τηλεοπτικές διαφημίσεις είναι ένα είδος προώθησης του εκάστοτε προιόντος, τα σποτάκια φαντάζουν στα παιδικά μάτια σαν όμορφα παραμύθια. Τα βλέπουν ξανά και ξανά, σύμφωνα με έρευνα της Ένωσης Καταναλωτών «Ποιότητα ζωής» (ΕΚΠΟΙΖΩ), διότι η επανάληψη τους «είναι διασκεδαστική όσο και εκείνη μιας ταινίας κινουμένων σχεδίων, μιας ιστορίας», καθώς δεν είναι σε θέση να κρίνουν και να ξεχωρίσουν τη διαφήμιση από ένα κανονικό τηλεοπτικό πρόγραμμα προτού συμπληρώσουν το όγδοο έτος της ηλικίας τους.

Τα παιδιά, στην Ευρώπη, υπολογίζεται πως περνούν δύο ώρες κατά μέσο όρο την ημέρα μπροστά στην τηλεόραση, αν και οι πληροφορίες που έδωσαν οι οργανώσεις καταναλωτών με βάση τα στατιστικά στοιχεία κάθε χώρας ποικίλουν.

Στην Ελλάδα τα παιδιά βλέπουν κατά μέσο όρο 12 σποτάκια ανά ώρα παιδικού προγράμματος. Ωστόσο τα σκήπτρα, σύμφωνα με έρευνα που έγινε σε 12 ευρωπαϊκά κράτη, τις ΗΠΑ και την Αυστραλία, κατέχει η χώρα των καγκουρό καθώς εκεί τα παιδιά παρακολουθούν ανά μία ώρα παιδικού προγράμματος 29 διαφημιστικά μηνύματα και ακολουθούν τα Αμερικανάκια που βλέπουν 24 σποτάκια την ώρα. Περισσότερα από 25.000 σποτάκια το χρόνο παρακολουθούν τα παιδιά έως 12 ετών σύμφωνα με παναμερικανική έρευνα. Απώτερος σκοπός; Η δημιουργία μιας νέας γενιάς καταναλωτών που βασίζεται κυρίως στην επανάληψη διαφημίσεων από την τηλεόραση.


Παιδική διαφήμιση 1 -- Διαφήμιση carnation και Hotel

 • Διαφημίσεις και παιδιά - μελλοντικοί καταναλωτές (part 2)

Τα παιδιά αυτής της ηλικίας δεν αντιλαμβάνονται πλήρως τον σκοπό και την έννοια της τηλεοπτικής διαφήμισης, απλώς παρακολουθούν ό,τι μεταδίδεται από τη μικρή οθόνη. Γεγονός που ενισχύεται και από τα συμπεράσματα έρευνας που πραγματοποιήθηκε στις ΗΠΑ, σύμφωνα με την οποία ένα παιδί μέχρι τα 15 χρόνια του έχει αφιερώσει 20.000 ώρες μπροστά στην τηλεόραση και μόνον 11.000 στην τάξη του.

Τα παιδιά μπορεί να είναι παθητικοί δέκτες όσων βλέπουν στη μικρή οθόνη, ωστόσο διαμορφώνουν καταναλωτικές τάσεις ακόμη και για όλη την οικογένεια. Έρευνα που έγινε στη Γερμανία έδειξε πως οι νέοι διαχειρίζονται ετησίως ένα ποσό που υπερβαίνει τα πέντε δισ. μάρκα (περίπου 780 δισ. δραχμές), ενώ επηρεάζουν ως ένα βαθμό και τις αγορές των γονιών τους.

Δεν είναι τυχαίο, άλλωστε, πως οι διαφημιστές και οι εταιρείες θεωρούν ως «ιδανικό καταναλωτή» το παιδί. Και είναι εκείνο ο τελικός αποδέκτης των «εκστρατειών» που καταστρώνουν οι διαφημιστές, διότι στο «πρόσωπό» του... αναγνωρίζουν τρεις αγορές: την αγορά που ξοδεύει για τις δικές της επιθυμίες και ανάγκες, την αγορά που μπορεί να επηρεάσει τις αποφάσεις σε ένα νοικοκυριό και την αγορά του μέλλοντος αφού, ως ενήλικος πλέον, θα επιλέξει τα προϊόντα που έχει μάθει από την παιδική του ηλικία και με τα οποία μεγάλωσε.


Κοινοί Θνητοί - Να σπάσει η αλυσίδα (https://www.youtube.com/watch?v=89nDcRiz2Xw)

(http://www.vlioras.gr/Philologia/Composition/Diafimissi.htm)

 • Διαφημίσεις τηλεοπτικές

Πολλές διαφημίσεις μας έχουν μείνει και η αλήθεια είναι ότι δεν μας έχει μείνει καν το διαφημίζομενο προϊόν.

Ας κάνουμε λοιπόν ένα διάλειμμα για διαφημίσεις


Διαφήμιση zwan
https://www.youtube.com/watch?v=pS1q9a0duCk
Ρετσίνα Κουρτάκη (Κανονική και μετά Ζουγανέλη)
https://www.youtube.com/watch?v=F2SS5tfW7JI
https://www.youtube.com/watch?v=isbNNKrna5k
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ " ΤΕΖΑ " ( 1983 )
https://www.youtube.com/watch?v=m8KomvV1AgI
Ξύδι ΤΟΠ
https://www.youtube.com/watch?v=QdQjmVC3_nk
https://youtu.be/xHLPEheZNpM
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ "ΣΟΚΟΦΡΕΤΑ" 
https://www.youtube.com/watch?v=CoBCKlitnNU
 
ΕΙΝΑΙ ΚΕΦΑΤΗ...ΓΥΡΙΖΕΙ ΑΠ' ΤΟΥ ΒΕΡΟΠΟΥΛΟΥ 1981
https://www.youtube.com/watch?v=0gduUoqnFxs
Οι κατασκευαστές πλυντηρίων SIEMENS συνιστούν Skip
https://www.youtube.com/watch?v=xcMlaDKe1JE
Put the kot down slowly + Pull over the gaidar
https://www.youtube.com/watch?v=HAGrmGJCWMc
 
Ελα Αλέκο - Ηλεκτρονική Αθηνών
https://www.youtube.com/watch?v=1tHbaw6mKIE
Gorillaz - Feel Good Inc. (https://youtu.be/HyHNuVaZJ-k)

 • Πανηγύρια

Ξεχωριστή θέση έχουν οι διαφημιστικές αφίσες κυρίως στην επαρχία και σε χωρία με τους διάφορους λαϊκούς τροβαδούρος!

Τα πανηγύρια μάλλον όπως αναμένεται να ανακοινωθεί θα απαγορευτούν φέτος!ΦΟΙΝΙΚΙ ΛΑΚΩΝΙΑΣ ΠΑΝΗΓΥΡΙ ΑΓΙΟΥ ΠΝΕΥΜΑΤΟΣ 2019 {ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ}. https://www.youtube.com/watch?v=RM5flOKTlK8

Βασίλης Παπακωνσταντίνου - Ερημιά https://www.youtube.com/watch?v=uo5p8wjgEFo 

(Οι φωτεινές επιγραφές είναι φριχτές,

έτσι που σβήνουν και ανάβουν

σαν διαταγές στρατιωτικές, σαν κομπρεσέρ

που το μυαλό μου σπάζουν.)


 • Σεξιστική διαφήμιση

https://www.mixanitouxronou.gr/gia-na-min-ton-pernete-apo-piso-kante-tou-mia-pipa-doro/

Κι όμως! Πριν από 30 ή 40 χρόνια η διαφήμιση χρησιμοποιούσε φράσεις, σλόγκαν ή και εικόνες εξαιρετικά προκλητικές, ακόμη και για τα σημερινά δεδομένα. Διαφημιστικά σποτ με φράσεις, λέξεις και κινήσεις οι οποίες δεν περιείχαν απλώς σεξουαλικά υπονοούμενα ή απέπνεαν έναν ερωτισμό, αλλά παρέπεμπαν ξεκάθαρα σε σεξουαλικές πράξεις.

Ο «άνδρας αφέντης» και η «γυναίκα δούλα» Μία από τις πιο πονηρές διαφημίσεις του παρελθόντος, ήταν εκείνη για τις πίπες καπνού Magic Life. Η διαφήμιση έχει μείνει χαραγμένη στο μυαλό των παλαιότερων και προκαλεί ακόμη το γέλιο σε όσους την ανακαλούν στη μνήμη τους. Το σποτ εμφανιζόταν ο καπετάν Γιασός από την δημοφιλή τηλεοπτική σειρα «Η γειτονιά μας» και ακουγόταν το σλόγκαν: «πίπα magic life – σώζει ζωές» Η διαφήμιση προκάλεσε πάταγο, λογοκρίθηκε με συνοπτικές διαδικασίες και αποσύρθηκε. Λίγα χρόνια αργότερα ο Χάρυ Κλυν την επανέφερε ελαφρά τροποποιημένη ως παρωδία στην ταινία του Αλαλούμ. Αυτή τη φορά διαφήμιζε τις πίπες «Νταϊάνα»....


Πίπες Νταϊάνα https://youtu.be/pjhYp4NQsh0

Μια άλλη πρόσφατη διαφήμιση που θεωρήθηκε σεξιστικής, δικαίως νομίζω είναι η Διαφήμιση του Λούλη για τον κορονοιο.Διαφήμιση Λούλης - https://youtu.be/ZUVzB6Kn-0k

Χαρακτηριστικό είναι ότι να πας σε ένα μαγαζί με παιδικά παιχνίδια θα δεις ότι στα κοριτσίστικα είναι γεμάτο με κουζινάκια, ηλεκτρικά σίδερα, σκούπες και σφουγγαρίστρες ενώ στα αγορίστικα βλέπεις αυτοκινητάκια, όπλα, εργαλεία ακόμα και επιστημονικά εργαστήρια!!

Άλλες διαφημίσεις σύγχρονες με καθαρά σεξιστικό περιεχόμενο


Σεξιστική διαφήμιση Γερμανός: https://www.youtube.com/watch?v=dMHGJXM37Ks
https://www.mixanitouxronou.gr/60s-sexistikes-diafimisis-pou-simera-tha-thavmazan-mono-i-talimpan/


Stereo Nova - Το ταξίδι της φάλαινας https://www.youtube.com/watch?v=M5ylYjyfZSQ&t=209s

 • Διαφημιση Coca Cola

Αη Βασίλης τον έφτιαξε διαφημιστικά η η ίδια η εταιρεία

Το 1931 η γνωστή αμερικάνικη εταιρεία αναψυκτικών Coca-Cola παρουσίασε τον Άι-Βασίλη με πρωτοχρονιάτικα δώρα τα προϊόντα της εταιρείας στα χρώματα βεβαίως εκείνης. Υπεύθυνος για το σχεδιασμό του 'Αι Βασίλη με τη συγκεκριμένη μορφή ήταν ο Αμερικάνος σχεδιαστής Haddon Sundblom ο οποίος και συνεργάστηκε για δεκαετίες με την εταιρεία. Η διαφήμιση αυτή υπήρξε εμπορικά τόσο επιτυχής που έμελλε να γίνει σήμα δημοτικότητάς της ανά τον κόσμο.[4][5] Η μακρόχρονη χρήση του σε διαφημίσεις της Coca-Cola παγίωσε την εμφάνισή του και ειδικά τα κόκκινα ρούχα καί την μεγάλη κοιλιά.

Να αναφέρουμε ότι η coca cola πού αποτελεί το πιο δημοφιλές προϊόν του καπιταλισμού συνεχίζει να κάνει διαφημίσεις,

Χαρακτηριστικά το 94% των ανθρώπων σε όλο τον κόσμο αναγνωρίζει το λευκό και κόκκινο λογότυπο της Coca-Cola. Παρόλα αυτά η εταιρεία, που εκτός από παγκοσμίως και ιδιαιτέρως γνωστή είναι και ο ηγέτης του κλάδου της με πολύ μεγαλύτερο μερίδιο αγοράς από το δεύτερο στη σειρά ανταγωνιστή της (Pepsi Co.) συνεχίζει να επενδύει τεράστια ποσά στη διαφήμιση και προβολή της μάρκας και των προϊόντων της.

Αυτό μας δείχνει τη δύναμη τής διαφήμισης όχι απλά στην διατήρηση αλλά στην αύξηση των κερδών τών μεγάλων εταιρειών.

Επίσης οι διαφημίσεις της Coca Cola δεν είναι κατ’ ανάγκη στην τηλεόραση, στο ραδιόφωνο ή στο διαδίκτυο αλλά σε όλες τις πόλεις, από τα ψυγεία των περιπτέρων και των super market μέχρι τα ποτήρια στις καφετέριες.

Επισης, το 1999 η κοκα κολα ξοδεψε παρα πολλα λεφτα σε επιστημονες που προσελαβε γιατι ηθελα να προβαλουν το λογκο τους στο φεγγαρι. στην αμερικη αυτο. ξοδεψαν παρα πολυ λεφτα σε αυτη την ιδεα αλλα τελικα μετα απο καποια χρονια την εγκατελειψαν. Αλλα για αρκετο διαστημα πιστευαν οτι θα γινει.

https://www.enateam.gr/why-coca-cola-spends-on-advertising

Πάντα Coca-Cola (Greek Version "Always Coca-Cola") https://www.youtube.com/watch?v=EbobbbuVSZQ


Πανούσης - Άχ Ευρώπη https://www.youtube.com/watch?v=80hRfTG3_as

 • Η Κοινωνία του θεάματος - Γκυ Ντεμπόρ

“Το θέαμα είναι η άλλη όψη του χρήματος: Το αφηρημένο γενικό ισοδύναμο όλων των εμπορευμάτων. Όμως αν το χρήμα κυριάρχησε στην κοινωνία ως αναπαράσταση της κεντρικής ισοδυναμίας, δηλαδή του ανταλλάξιμου χαρακτήρα πλήθους αγαθών, των οποίων η χρήση παρέμεινε μη-συγκρίσιμη, όπου η ολότης του εμπορευματικού κόσμου εμφανίζεται ενιαία ως μια γενική ισοδυναμία για ότι το σύνολο της κοινωνία δύναται και είναι και να πράξει. Το θέαμα είναι το χρήμα το οποίο μόνον παρατηρούμε, διότι ήδη εντός του, το σύνολο της χρήσης έχει ανταλλαγεί με το σύνολο της αφηρημένης αναπαράστασης. Το θέαμα δεν είναι μόνον ο υπηρέτης της ψευδούς χρήσης, είναι ήδη, εντός του, η ψευδή χρήση της ζωής.”


I cant get no satisfaction - Rolling Stones

 • "This Note's for You" Neil Young

Το 1988 ο Neil Young είχε γράψει πολλά ροκ ακτιβιστικα τραγούδια πολύ πριν από αυτό το σημείο, αλλά το "This Note's for You" αντιπροσωπεύει μια σημαντική αύξηση της απογοήτευσης. Ήταν περιτριγυρισμένος από μουσικούς νέους και μεγάλους που πουλουσαν σερί προϊόντα στην τηλεόραση για κανέναν καλό λόγο ή πεποίθηση εκτός από μια ημέρα πληρωμής - η Grace Jones πουλούσε σκούτερ, για παράδειγμα, ή ο Steve Winwood τραγουδούσε για την μπύρα του. Ο πιο ζοφερός παίκτης του συγκροτήματος που έπαιζε σε αυτό το άλμπουμ και οι συνοπτικοί στίχοι του για τους θαυμαστές έβαλαν τον Young ψηλά πάνω από αυτό το παιχνίδι: «Δεν θα τραγουδήσω» για τον Pepsi / δεν θα τραγουδήσω για την Coke / Δεν τραγουδάω για κανέναν / Με κάνει να μοιάζω γελοίο. "Αντιστοιχισμένο με ένα βίντεο που παρωδίζει τους οπαδούς του Michael Jackson και του Budweiser Spuds Mackenzie, φοβόταν το MTV να το απαγορεύσει μέχρι να κερδίσει το βραβείο μουσικής βίντεο για το καλύτερο βίντεο του 1989. Η ενέργεια αυτού του τραγουδιού και η δυναμική της διαμάχης ξεκίνησε την αναγέννηση της καριέρας του που θα ανθίσει πλήρως με το επόμενο άλμπουμ του Young, το Freedom.


This note's for you - Neil Young

 • Simon & Garfunkel - “The Sound of Silence”

To Sound of Silence αποτελεί το τελευταίο κομμάτι της πρώτης πλευράς του δίσκου “Wednesday Morning, 3 A.M.” με τον οποίο οι Simon & Garfunkel μας συστήθηκαν, πίσω στο 1964. Ενός δίσκου σχετικά μέτριου -ίσως και αδιάφορου- που κυρίως είχε ευχάριστες διασκευές φολκ τραγουδιών. Παρόλα αυτά το Sound of Silence ξεχώρισε σαν μια μπαλάντα που, εκτός από ξεχωριστή μουσική, έχει και ένα δυστοπικό νόημα: Ότι “καθώς η επικοινωνία και το μάρκετινγκ αυξάνονται συνεχώς, <<η σιωπή εξαπλώνεται σαν ασθένεια>> σε διαπροσωπικό επίπεδο”.

Μέχρι και στις μέρες μας το τραγούδι αποτελεί το πιο διαδεδομένο τραγούδι των Paul Simon και Art Garfunkel.

Ο δίσκος Wednesday Morning, 3 A.M., όπως αποδείχθηκε, ήταν μια αποτυχία για το δίδυμο, το οποίο διαλύθηκε πολύ σύντομα μετά τη σύσταση τους. Παρόλα αυτά το Sound of Silence έσωσε τη καριέρα των δύο καλλιτεχνών και τους εκτόξευσε στα charts, όταν ο παραγωγός Tom Wilson επανεκτελεσε το τραγούδι με την μπάντα “Like a Rolling Stone” που συνεργαζόταν με τον Bob Dylan, δίνοντας μια διαφορετική εκτέλεση. Αυτή η νέα μορφή του τραγουδιού επανεκκίνησε την καριέρα του δίδυμου Simon & Garfunkel κάνοντας το τραγούδι ένα από τα γνωστότερα μέχρι και στις μέρες μας.


The Sound of Silence Original Version from 1964 https://www.youtube.com/watch?v=8FB9GYkIT3E


 • The Clash – “Lost in the Supermarket” από το London Calling (1979)

Αυτό το κλασικό κομμάτι από τον δίσκο London Calling επικεντρώνεται στον καταναλωτισμό και πόσο μας επηρεάζει. Ο Joe Strummer φωνάζει: «Είμαι όλοι χαμένος στο σούπερ μάρκετ, δεν μπορώ πλέον να ψωνίσω ευτυχώς Ήρθα εδώ για αυτήν την ειδική προσφορά, μια εγγυημένη προσωπικότητα. " Συνόψισε πεντακάθαρα τα καταναλωτικά ιδανικά της εποχής, πολλά από τα οποία δεν έχουν αλλάξει πολύ από την κυκλοφορία του δίσκου πριν από 41 χρόνια. Με τα μέσα ενημέρωσης να επικεντρώνονται τόσο σε νέα προϊόντα και αγαθά, φαινόταν ότι η ανθρώπινη αλληλεπίδραση και επικοινωνία απλώς εξαφανίστηκε και ο Strummer ένιωθε αρκετά έντονα για να γράψει ένα όμορφο, αλλά λυπηρό, τραγούδι για την τρομερή αυτή κατάσταση. Τα λόγια του εξακολουθούν να ισχύουν σήμερα, καθώς ξεχνάμε συνεχώς πόσο σημαντική είναι η ανθρώπινη επικοινωνία. Το "Lost in the Supermarket" είναι ένας ύμνος ενάντια στον καταναλωτισμό της σύγχρονης κοινωνίας.


The Clash - Lost in the Supermarket (https://www.youtube.com/watch?v=hZw23sWlyG0)


 • Κλείσιμο

Ελπίζουμε με τη σημερινή εκπομπή να μην σας κάναμε το μυαλό “πουρέ” και να μην σαν ωθήσαμε στο να γίνεται ακόμα πιο καταναλωτικοί!

Ακόμη και αν κάναμε κάτι τέτοιο, ελπίζουμε τουλάχιστον να διαφημίσαμε όσο έπρεπε το Nikostereo Radio, και να μη μπορείτε να ξεκολλήσετε από αυτόν.. (αστειάκι.. Αχα χου χα)

Απολαύστε υπεύθυνα λοιπόν την επόμενη και τελευταία για τη φετινή σεζόν εκπομπή “Μουσικό από...θεμα” του Nikostereo Radio.

Σαν σήμερα (12 Ιουλίου 1904)

Πάμπλο Νερούδα, χιλιανός ποιητής και διπλωμάτης, βραβευμένος με Νόμπελ Λογοτεχνίας το 1971, δημιουργός του «Κάντο Χενεράλ», που μελοποιήθηκε από τον Μίκη Θεοδωράκη. (Θαν. 23/9/1973)


40 views0 comments
 • Facebook
 • Instagram
 • SoundCloud
bottom of page