«Μια φορά κι έναν καιρό ήταν η Ζωή»: Επέστρεψε στην ΕΡΤ με... λάθος τίτλο

Updated: Jan 25, 2021

Η ιστορική σειρά κινουμένων σχεδίων «Μια φορά κι έναν καιρό ήταν... ο άνθρωπος» ΔΕΝ επέστρεψε στην ΕΡΤ, αν και προσπαθούν να μας πείσουν για το αντίθετο...Η σειρά που επέστρεψε και προβάλλεται καθημερινά από Δευτέρα έως και Παρασκευή, στις 12:00, στην ΕΡΤ2, τουλάχιστον 30 χρόνια μετά την πρώτη της προβολή (και όχι 25, όπως ισχυρίζεται το γραφείο Τύπου της ΕΡΤ), είναι η ιστορική σειρά «Μια φορά κι έναν καιρό ήταν... η Ζωή» (1987). Πρόκειται για την τρίτη σειρά του franchise «Il etait une fois...», η οποία αφηγείται την υπέροχη ιστορία του ανθρώπινου σώματος με τέτοιο τρόπο ώστε να ψυχαγωγεί αλλά και να διδάσκει το παιδί. Από τον εγκέφαλο, την καρδιά και τους λεμφαδένες μέχρι το δέρμα και τα οστά, κάθε επεισόδιο περιγράφει και ένα διαφορετικό όργανο ή σύστημα μέσα στο ανθρώπινο σώμα αλλά και πώς επηρεάζεται αυτό από το περιβάλλον.


Η άλλη σειρά, «Μια φορά κι έναν καιρό ήταν... ο άνθρωπος» (1978) ξεκινούσε με τη δημιουργία της Γης και στα υπόλοιπα επεισόδια καταγραφόταν η πορεία της ανθρωπότητας και οι δυσκολίες που αντιμετώπιζαν οι άνθρωποι κατά καιρούς. Τα παιδιά είχαν τη δυνατότητα να μάθουν πως ζούσαν οι πρωτόγονοι άνθρωποι, οι Ρωμαίοι, οι Βίκινγκς και να κατανοήσουν καλύτερα τον κόσμο.
Εντύπωση προκαλεί το απίστευτο μπέρδεμα στην ΕΡΤ, που εκτός από το λάθος στον τίτλο σε προγράμματα, δελτία Τύπου και ERTFLIX, έφτασε στο σημείο να τον «κάψει» πάνω στις νέες, ψηφιακά επεξεργασμένες κόπιες!

Οι ανθρώπινοι χαρακτήρες που εμφανίζονται στη σειρά μπορεί να είναι οι ίδιοι από το Μια φορά κι έναν καιρό ήταν... ο άνθρωπος (Il était une fois... l' homme), ωστόσο οι ίδιοι είναι και στις υπόλοιπες σειρές του franchise.

Αναλυτικά:

  • Once Upon a Time… Man (1978)

  • Once Upon a Time… Space (1982)

  • Once Upon a Time… Life (1987)

  • Once Upon a Time… The Americas (1992)

  • Once Upon a Time… The Discoverers (1994)

  • Once Upon a Time… The Explorers (1995)

  • Once Upon a Time… Planet Earth (2008)

Στην ΕΡΤ έχουν προβληθεί τουλάχιστον οι τέσσερις. Πλέον η παιδική σειρά κινούμενων σχεδίων 26 επεισοδίων, παραγωγής Γαλλίας 1987, «Μια φορά κι έναν καιρό ήταν... η Ζωή», έχει επιστρέψει στην ΕΡΤ, έστω με λάθος τίτλο, αλλά και με την παλιά ανυπέρβλητη μεταγλώττιση της ΕΡΤ με τις αξέχαστες φωνές σπουδαίων ηθοποιών.
Σε ό,τι αφορά αυτή την ιστορική πρώτη ηχογράφηση, εντύπωση προκαλεί η επιστροφή της, καθώς ήδη από το 2006 και την επαναπροβολή της συγκεκριμμένης σειράς από τα ψηφιακά κανάλια της ΕΡΤ, Πρίσμα+ και Σινέ+, θεωρήθηκε χαμένη, αφού η σειρά προβλήθηκε με νέα ηχογράφηση που ανέλαβε, σύμφωνα με τη Βάση Δεδομένων των Ελληνικών Μεταγλωττίσεων, η Good Brothers Studios.Όπως και να χει η εμβληματική αυτή σειρά επέστρεψε και μπορείτε να την δείτε και στο ERTFLIX πατώντας στον ακόλουθο σύνδεσμο.

Η σειρά αφηγείται την υπέροχη ιστορία του ανθρώπινου σώματος με τέτοιο τρόπο ώστε να ψυχαγωγεί αλλά και να διδάσκει το παιδί. Μεταφερόμαστε στον μικρόκοσμο, όπου η Ανθρώπινη Ζωή ξεκινά: στον πυρήνα της ανθρώπινης ύπαρξης, τα όργανα και τα κύτταρα της, όπου η ζωή αναπτύσσεται και διατηρείται. Οι ήρωές μας, οι καλοί χαρακτήρες, είναι οι υπερασπιστές του σώματος. Δηλ. τα κύτταρα που επανορθώνουν και συνθέτουν τα συστήματα του σώματος και οι μηχανισμοί άμυνας, όπως τα ερυθρά αιμοσφαίρια, τα λευκά αιμοσφαίρια και τα αιμοπετάλια. Βέβαια, υπάρχουν και οι κακοί: οι επιθετικοί ιοί, βακτήρια και παράσιτα που απειλούν να επιτεθούν στο ανθρώπινο σώμα.


Κάθε επεισόδιο της σειράς επικεντρωνόταν σε ένα διαφορετικό όργανο ή σύστημα μέσα στο ανθρώπινο σώμα (όπως καρδιά, κυκλοφορικό σύστημα, νευρώνες κ.α.).Στην ελληνική μεταγλώττιση στο ρομποτάκι δανείζει τη φωνή της η Αννέτα Παπαθανασίου, που ήταν ο αρχηγός των αντισωμάτων. Στον δάσκαλο δίνει τη φωνή του ο Σοφοκλής Πεππας και στον παππού των ερυθρών αιμοσφαιρίων ο Σπύρος Μπιμπίλας. Αφηγητής ο Μηνάς Χατζησαββας.


Λίστα επεισοδίων


Επεισόδιο 01. Ο πλανήτης κύτταρο

Επεισόδιο 02. Η γέννηση Επεισόδιο 03. Οι φρουροί του σώματος Επεισόδιο 04. Ο μυελός των οστών Επεισόδιο 05. Το αίμα Επεισόδιο 06. Τα αιμοπετάλια Επεισόδιο 07. Η καρδιά Επεισόδιο 08. Η αναπνοή Επεισόδιο 09. Ο εγκέφαλος Επεισόδιο 10. Οι νευρώνες Επεισόδιο 11. Το μάτι Επεισόδιο 12. Το αφτί Επεισόδιο 13. Το δέρμα Επεισόδιο 14. Το στόμα και τα δόντια Επεισόδιο 15. Η πέψη Επεισόδιο 16. Το συκώτι Επεισόδιο 17. Τα νεφρά Επεισόδιο 18. Οι λεμφαδένες Επεισόδιο 19. Τα οστά και ο σκελετός Επεισόδιο 20. Οι μύες και το λίπος Επεισόδιο 21. Οι τοξίνες Επεισόδιο 22. Ο εμβολιασμός Επεισόδιο 23. Οι ορμόνες Επεισόδιο 24. Η αλυσίδα της ζωής Επεισόδιο 25. Επιδιόρθωση και μετασχηματισμός

Επεισόδιο 26. Και η ζωή συνεχίζεται57 views0 comments
  • Facebook
  • Instagram
  • SoundCloud