top of page

"Newstria": Μόλις κυκλοφόρισε στο διαδύκτιο η ταινία μικρού μήκους του Κώστα Σταματόπουλου


Οι δημιουργοί της ταινίας μικρού μήκους «Newstria» αποφάσισαν να τη μοιραστούν μαζί μας, μέσω του διαδικτύου, στο ταξίδι της. Το σενάριο γράφτηκε το 2010 από τη Χριστίνα Μητροπούλου και η παραγωγή της ταινίας πραγματοποιήθηκε το 2018 σε σκηνοθεσία του Κώστα Σταματόπουλου


Μπορείτε να δείτε εδώ ολόκληρη την ταινία:

Λίγα λόγια για τη «Newstria»: Μεσοπόλεμος, ένα πλοίο ονόματι «Chimera» σαλπάρει. Προορισμός του η Newstria - ο τόπος της απόλυτης ευτυχίας. Στο κατάστρωμα του πλοίου επιχειρηματίες γευματίζουν υπό τους ήχους μιας άριας. Στο αμπάρι ναύτες, αχθοφόροι, καμαριέρες, μάγειρες έχουν ιδρώσει από τη ζέστη.


Σιγά σιγά, τα πράγματα στο πλοίο αρχίζουν να πηγαίνουν λίγο λάθος. Το αμπάρι μπάζει νερά. Το πλοίο γέρνει. Ο καπετάνιος ατάραχος κοιτάει από τη γέφυρα το πλοίο που σιγά σιγά βυθίζεται. Όλοι παραμένουν ήσυχοι πιστεύοντας πως όταν φτάσουν στη Newstria θα σωθούν.. Όμως το πλοίο δε φτάνει ποτέ. Βουλιάζει, αφήνοντας έναν μοναδικό επιζώντα…Το σενάριο της ταινίας είναι εμπνευσμένο από το βιβλίο «Neustria», 1901 του E. Thirion, το οποίο περιγράφει το ταξίδι μιας ομάδας γιρονδίνων που προσπαθούν να εγκατασταθούν στη Νότια Αμερική, με στόχο να φτιάξουν μία αποικία βασισμένη στην ιδιοκτησία, στην ατομική ελευθερία και πρωτοβουλία, με στόχο έναν επίγειο παράδεισο της «ελεύθερης αγοράς». Στη «Newstria», γνωρίζοντας οι δημιουργοί της πως στην ιστορία δεν μπορεί να υπάρξει τέτοιος τόπος -και εάν υπάρξει θα είναι ανθρωποφάγος όπως το Μαχαγκόνυ του Μπρεχτ- οι ήρωες όχι μόνο δε φτάνουν σε αυτόν τον τόπο ατομικής ευδαιμονίας, που έτσι κι αλλιώς δεν υπάρχει, αλλά και δε σώζονται γιατί δεν είναι ιστορικά ώριμοι, ούτε ικανοί να σωθούν.Ηθοποιοί: Παύλος Ορκόπουλος, Δημήτρης Τζουμάκης, Σίφης Πολυζωίδης, Μαριάνθη Σοντάκη, Δημοσθένης Ξυλαρδιστός, Άννα Λιανοπούλου, Αλεξία Γαβρίλη, Πατρίκιος Κωστής.

Σκηνοθέτης: Κώστας Σταματόπουλος

Σεναριογράφος: Χριστίνα Μητροπούλου

Παραγωγός: Χρήστος Γιάννου - Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου

Διεύθυνση Παραγωγής: Παυλίνα Αγαλιανού. Διευθυντής Φωτογραφίας: Γιώργος Αποστολίδης

Συνθέτης: Λουκάς Αναστασόπουλος - Δημήτρης Ανδρονιάδης

Στιχουργός: Ανθή Μητροπέτρου/Μοντέρ: Γιώργος Διδυμιώτης

Υπεύθυνος Special Effects-CGI: Γιώργος Βελισσάριος

Βοηθός Σκηνοθέτη: Steve Bart. Ηχολήπτης: Χρήστος Παπαδόπουλος

Μπούμαν: Ανδρέας Κίττου

Μακιγίερ: Μελίνα Γλαντζή - Βασιλική Γιολάντα Κήτα

Κομμωτής: Λία Χάνη

Σκηνογράφος: Στράτος Σαραντίδης - Βίκυ Πάντζιου

Ενδυματολόγος: Μάγδα Καλορίτη

Α' Ηλεκτρολόγος: Στέλιος Λεπιδάκης

Β' Ηλεκτρολόγος: Νίκος Χατζούδης

Σκριπτ: Στρατής Χατζηελλενούδας

Βοηθός Διευθυντή Παραγωγής: Αργύρης Στεργιόπουλος

Φροντιστής: Αχμάντ Σιχά.

19 views0 comments
  • Facebook
  • Instagram
  • SoundCloud
bottom of page