top of page

«Το άριστα δέκα του να ’σαι γυναίκα…”

«Το άριστα δέκα»: Ένα τραγούδι κι ένα συμμετοχικό βίντεο για την ημέρα της γυναίκας

Μουσική: Νίκος Βρύζας – Στίχοι: Στεργιάνα Τζέγκα – Βίντεο: Between the Platforms

«Το άριστα δέκα του να ‘σαι γυναίκα Το φτιάξαν θαμώνες Παλιών καμπαρέ Κι αν κάποιους χειμώνες Τους σφίγγαν οι ζώνες Μας ρίχναν πέντε – έξι Για το χαβαλέ…»


Σε διάρκεια ενός μήνα, 45 γυναίκες και κορίτσια από 11 διαφορετικές χώρες, που ζουν στην Αθήνα, μας επέτρεψαν να καταγράψουμε τις αντιδράσεις τους, όσο άκουγαν το τραγούδι για πρώτη φορά…

«Τα «μη» και τα «άου» μοντέρνου Νταχάου τα ντύνουμε γκλίτερ σε μπούστα ανοιχτά…»

Στο βίντεο συμμετείχαν γυναίκες από την Ελλάδα, την Ισπανία, την Ουκρανία, την Πολωνία, την Τυνησία, τη Βραζιλία, την Κούβα, την Κολομβία, την Αιθιοπία, το Αφγανιστάν και το Μαρόκο.

Το τραγούδι θα ανέβει στις ηλεκτρονικές πλατφόρμες στις 07/03/2021 με υπότιτλους σε 9 γλώσσες.

Ακούστε και δείτε εδώ:

Στις 8 Μάρτη γιορτάζεται η Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας. Η πρώτη φορά που γιορτάστηκε ήταν το 1914 στη Γερμανία και θεσμοθετήθηκε επίσημα το 1997 (ως Παγκόσμια Ημέρα των Δικαιωμάτων της Γυναίκας). Ανά τα χρόνια η ημερομηνία αυτή υπήρξε αφορμή για μεγάλες κινητοποιήσεις γυναικών ανά τον κόσμο.

Μπορούμε να μιλήσουμε για το ότι αν έχουν αλλάξει οι συνθήκες για της γυναίκες μέσα σε αυτόν τον ένα και βάλε αιώνα, το χρωστάμε σε αυτά τα κινήματα, αυτούς τους αγώνες. Να μιλήσουμε για τον αν όντως έχουν βελτιωθεί οι συνθήκες, τόσο εργασιακά όσο και κοινωνικά, για όλες ή μόνο για κάποιες από εμάς. Για το πώς μεταβάλλεται και επικαιροποιείται το σύστημα καταπίεσης ενάντια στο οποίο ακόμα παλεύουμε, ως γυναίκες και όχι μόνο.

Για την 8 Μάρτη δε θέλουμε λουλούδια, θέλουμε να περπατάμε ελεύθερες στο δρόμο.

ΤΟ ΑΡΙΣΤΑ ΔΕΚΑ – credits

Μουσική: Νίκος Βρύζας

Στίχοι: Στεργιάνα Τζέγκα

Ερμηνεία: Αλκυόνη Θηλυκού, Νικολέτα Κίτσιου Κιθάρες, Μπάσο: Νίκος Βρύζας

Μίξη, mastering: ΝίκοςΒρύζας

Βίντεο: Between the platforms

Σκηνοθεσία, οργάνωση παραγωγής: Στεργιάνα Τζέγκα Διεύθυνση Φωτογραφίας: Facundo Rey

Μοντάζ, επεξεργασία: Alejandro Lobato Ortiz Χειρισμός κάμερας: Facundo Rey, Alejandro Lobato Ortiz Υποτιτλισμός:

Στα Αγγλικά και Ιταλικά: Αλκυόνη Θηλυκού

Στα Γαλλικά: Φοίβος Καράγιωργας, Χριστίνα Λάγου Στα Φαρσί: Sayed Omid Hamedi

Στα Αραβικά: Amira Debaieb

Στα Ισπανικά: Στεργιάνα Τζέγκα

Στα Σουηδικά: Antonella Maahlen

Στα Ρώσικα: Σόνια Σαμαρτζίδου

Οι Between the Platforms είναι μια «χειροποίητη» πολυπολιτισμική ομάδα φωτογραφίας και βίντεο, με έδρα την Αθήνα και αποτελείται από τον Facundo (Αργεντινή), τον Alejandro (Ισπανία) και τη Στεργιάνα (Ελλάδα).

Η εμπειρία του κάθε μέλους σε διαφορετικούς τομείς της τέχνης (κινηματογράφος, φωτογραφία, θέατρο, μουσική, στιχουργική, οργάνωση παραγωγής, ηχοληψία), αλλά και η συνεχής προσπάθεια συν δημιουργίας με προσλαμβάνουσες από τρεις διαφορετικούς πολιτισμούς, αποτελεί αναπόσπαστο στοιχείο της ματιάς τους σε κάθε νέο εγχείρημα.

Στις πιο πρόσφατες δουλειές τους συμπεριλαμβάνεται η συνεργασία με τη Δισκογραφική Εταιρεία Music Links Knowledge (ΜLK) για την παραγωγή δύο video clips του μουσικού σχήματος «Marianna & the Dizzy Breezes», πολυάριθμες φωτογραφίσεις καλλιτεχνών, η οπτικοποίηση της τελευταίας διασκευής του τραγουδιού «Οδός Αριστοτέλους» της ερμηνεύτριας Νικολέτας Κίτσιου κ.α.

52 views0 comments
  • Facebook
  • Instagram
  • SoundCloud
bottom of page